Op woensdag 21 december 2022 heb ik ingesproken in de Raadscommissie ZWCS. Onderwerp was de positie van CJV Feijenoord, maar het betoog had ook een meer algemene strekking. Namelijk de afbraak van de vormende vrijetijdsbesteding in de wijk Feijenoord door zeer onoordeelkundige aanbestedingsbeslissingen welzijn, die bovendien in strijd zijn met de Europese spelregels die monopolisering tegengaan en moeten voorkomen dan gevestigde belangen prevaleren boven kwaliteit. Hele domme beslissingen ook omdat het aantal mensen dat zich in de wijk Feijenoord inzet voor de vorming van de jeugd terugloopt. Het gevolg van de algehele krapte op de arbeidsmarkt in combinatie met de moeilijkheidsgraad van het werk en de negatieve bejegening door de autoriteiten van de mensen van de dagelijkse praktijk. De kwestie CJV is daarvan een treffend voorbeeld. En tot op heden is die nog niet opgelost.
Wel zijn door het Raadslid Tim Kind (VOLT) vragen gesteld naar aanleiding van deze en vergelijkbare kwesties[1]. Ik mag hopen dat die het College tot inkeer brengen.
Beste leden van de Gemeenteraad, wethouder Buijt,
Er is pas een kunstwerk onthuld voor de Rotterdamse bleekneusjes. Welnu, bleekneusjes hebben we nog steeds. En de CJV op Feijenoord heeft dit jaar twee keer een busreisje voor 40 van zulke kinderen geregeld. Eentje naar het Archeon en eentje naar Walibi. Dan zou je verwachten dat de gemeente dat prijst. Maar nee hoor, de CJV krijgt stank voor dank. Want het afgelopen jaar heeft deze toegewijde organisatie het moeten stellen zonder de schamele subsidie van 25.000, -. En omdat men inmiddels door zijn reserves heen is kan de CJV voor het nieuwe jaar kan de rekeningen niet meer betalen.
De CJV verricht al 133 jaar belangrijk werk voor de wijk. Er is voor 100 kinderen en 100 ouderen een activiteitenniveau waar menige welzijnsorganisatie niet aan kan tippen. Hoe oneerlijk is het dan, maar ook hoe oliedom van de gemeente om deze organisatie zo af te serveren. Immers, het aantal mensen en dat zich voor de vorming van de jeugd inzet loopt al terug, en kennelijk kan de CJV daar dan ook nog wel bij. Op Feijenoord nota bene, een wijk die gezien de armoede- en jeugdproblematiek niet voor niets een nationale status aparte geniet in het kader van het NPRZ. Snapt deze wereldvreemde gemeente niet dat we iedereen keihard nodig hebben? Want besef goed: de vorming van de kinderen en het welslagen van het jeugdbeleid is geheel en al afhankelijk van de mensen van de dagelijkse praktijk. Maar in plaats van de rode loper voor ze uit te leggen worden ze als oud vuil behandeld. En had dit college niet een groot probleem met de explosieve toename van de zorg? Nou dan moet je vooral zo doorgaan. Er gaat op Feijenoord een kleine miljoen naar een welzijnsorganisatie die in de verste niet levert wat de CJV doet. Dit is dus regelrechte diefstal van belastinggeld.
Dit zou niet gebeurd zijn als de gemeente zich bij de aanbesteding welzijn gehouden had aan de aanbestedingsregels. Die veronderstellen een gelijk speelveld, zijn er om monopolies te voorkomen én dat gevestigde belangen niet prevaleren boven kwaliteit. Maar nu heeft SOL het monopolie in het gebied Feijenoord. De Raad is in slaap gesust met de suggestie dat kleinere organisaties wel aan de bak komen via constructies als right to coöperate en right to challenge. Maar die zijn voor SOL volstrekt vrijblijvend. En wethouder Achbar trekt zijn handen ervan af. “Ja kijk, ik ga er niet over”, zegt hij, wat zeer onbeschoft is jegens de CJV. Hij heeft een gevestigd belang gecreëerd heeft in plaats van doorbroken.
Dit zou ook niet gebeurd zijn als het NPRZ en de gemeente het advies over de Children’s Zone hadden opgevolgd. Want dan hadden organisaties als de CJV wél de waardering gekregen die ze toekomt. Als partner in een wijkgemeenschap waarin kinderen in alle opzichten uit de verf komen en betere schoolprestaties halen.
Ook was dit niet gebeurd zijn als ‘Rotterdam Groeit’, de Jeugdnota van het Kendoecollege was uitgevoerd.[2] Want ook die gaf blijk van waardering voor iedereen die zich inzet voor de vorming en ontwikkeling van de jeugd. Die nota is echter heel slecht uitgevoerd. Op Feijenoord zijn zelfs beslissingen genomen die rechtstreeks tegen dat beleidskader ingaan.
En dit zou ook niet gebeurd zijn als de gemeente geleerd had van het debacle met Humanitas Welzijn. De gemeente wíl er ook niet van leren. Want anders had hij wel werk gemaakt van de klokkenluidersmeldingen over de financiële malversaties en over de performance van deze welzijnscowboy[3]. En van de DENK-motie over de financiële handel en wandel ervan.[4] Wethouder Achbar heeft geen deel gehad aan de puinhoop die zijn voorgangers hebben aangericht, maar hij is er wel politiek verantwoordelijk voor. Laat hij dus snel schoon schip maken, want nu lijkt het erop dat hij de zaak in de doofpot wil stoppen.
Ik heb wethouder Achbar meerdere keren dringend opgeroepen zich met de CJV te verstaan. Dat kan ik hier niet doen, maar ik ga er van uit dat wethouder Buijt de boodschap begrepen heeft.
Dank voor uw aandacht.
[1] VragenTimKindWelzijn [2305843009251783097].pdf
[2] https://www.kennisbanksportenbewegen.nl/?file=7626&m=1488798726&action=file.download
[4] https://rotterdam.raadsinformatie.nl/document/11242837/2/22bb2221
Geef een reactie