Uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat de effectiviteit van de VVE programma’s niet aangetoond is. Het ministerie van Onderwijs laat desgevraagd weten dat de programma’s bij hen niet ter discussie staan. Ook omdat er recent nog verbeteringen zijn toegevoegd. Een woordvoerder van het ministerie: ‘Er zijn afspraken gemaakt met 37 steden over een kwaliteitsverbetering van deze voorzieningen, zoals meer ouderbetrokkenheid, opbrengstgericht werken en een beter taalniveau van pedagogisch medewerkers’. http://www.opvangzoeker.nl/effectiviteit-vve-niet-aangetoond/
Een wat merkwaardige reactie van het ministerie van OCW op dit onderzoek naar de merites van de vroege en voorschoolse educatie. Want uit dit onderzoek blijkt dat niet is aangetoond dat onderwijsprogramma’s die zich richten op peuters en kleuters, zoals in de VVE, leiden tot betere schoolresultaten. Het onderzoek is gepubliceerd is in het Tijdschrift Mens en Maatschappij.
Merkwaardig vooral omdat deze wat bitse reactie niet echt strookt met het feit dat OCW ook over wetenschap gaat. Want op grond waarvan beweer je dat de recente maatregelen ook echt tot verbeteringen zullen leiden? Daar was men in 2000, bij de start van deze vve-programma’s toch ook van overtuigd? Zou je dit onderzoek misschien toch wat serieuzer moeten nemen, gezien het wetenschappelijk vertrekpunt van Karl Popper dat je bij het toetsen van hypothesen vooral op zoek moet naar feiten die je (beleids)theorie falsifiëren. Hij zou waarschijnlijk de vloer aanvegen met zo’n reactie.
Er is bovendien nogal wat geld gemoeid met deze programma’s. Is het niet mogelijk dat de W van OCW eens wat kritischer kijkt naar de stellingen en uitspraken van de O van OCW? Noblesse oblige, dacht ik zo. In het belang van de belastingbetaler maar vooral in dat van de kinderen.
Geef een reactie